Anamur, Mamure-kasteel (1.45 uur)

Het Mamure-kasteel (Turks: Mamure kalesi) is een goedbewaard middeleeuws kasteel, 6 kilometer ten oosten van Anamur in de provincie Mersin. Het kasteel heeft een prachtige ligging, direct aan zee.

Geschiedenis

Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw door de heersers van het Cilicisch Armenië, op de funderingen van een Romeins fort uit de derde eeuw na Christus. Het werd gebouwd ter bescherming tegen piraten en gerepareerd in het Byzantijnse Rijk en tijdens de kruistochten. Toen Kayqubad I van de Selçuken in 1221 de ruïnes van het kasteel innam bouwde hij een groter kasteel met hergebruik van het bestaande materiaal. Later maakte de Karamaniden de dienst uit in het kasteel. Tijdens het regiem van Mahmut of Karaman werd het bezet en gerepareerd en hernoemd tot Mamure (welvarend). In 1469 werd het kasteel geannexeerd door het Ottomaanse Rijk. Het werd achtereenvolgens gerepareerd in de 15e, 16e en de 18e eeuw. Een deel van het kasteel werd gebruikt als Karavanserai. (overnachtingsplek voor karavanen)

Het kasteel werd in 1988 ontdekt door opgravingen in het gebied.

Architectuur

Het kasteel heeft een afmeting van 240 bij 170 meter. Het is omgeven door een slotgracht en heeft 39 torens, die zijn verbonden door wallen. Het kasteel heeft drie binnenplaatsen, namelijk: west, oost en zuid. De westelijke binnenplaats bevat een klein complex bestaande uit een enkele moskee, minaret en een Hamam (Turks badhuis). Op de zuidelijke binnenplaats bevinden zich resten van een vuurtoren.

Moskee op de westelijke binnenplaats

Anamur

Anamur is een plaats in de provincie Mersin en telt bijna 36.000 inwoners.

De naam is afgeleid van het Griekse Anemos, wat wind betekent. Volgens een legende woonde in deze stad een volk dat de wind aanbad. Toen de Grieken er kwamen, kreeg het deze naam.

In Anamur worden onder meer bananen en aardbeien verbouwd. De stad is in trek bij Turkse toeristen uit Ankara en Konya.

Bezoeken

Anamur – Mamure is vanaf Villa Carlijn anderhalf tot twee uur rijden.

Bron: Wikipedia